Adem delen
Niets en niemand staat los van elkaar. Zo delen ook bomen en mensen bijvoorbeeld elkaars adem; wat de één uitademt, ademt de ander in en omgekeerd. Wij ademen zuurstof in en ademen daarna CO2 weer uit. Daarvan maken bomen dan weer zuurstof. Met deze oefening staan we stil bij die samenhang. Zoek een boom uit bij jou in de buurt, waar je lekker bij kunt zitten. Maak het jezelf comfortabel en adem drie maal diep in (zoals in eerdere opdrachten in door je neus en uit door je mond). Doe dat daarna nog een paar keer terwijl je voor je probeert te zien hoe de zuurstof van de boom je longen in gaat, en de CO2 uit jouw longen weer via de bladeren de boom in gaat. |
|
|
Bosbad
Bosbaden is de Nederlandse vertaling van het Japanse ‘Shinrin-Yoku’. Door je letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in het bos, raak je helemaal ontspannen. Net alsof je een beetje drijft in een bad, zeg maar. Door je langzaam te bewegen en je omgeving in je op te nemen verlaag je je stress en verbeter je je gezondheid. De bomen in het bos maken namelijk niet alleen zuurstof aan, maar ook een stofje dat goed is voor weerstand en je bloeddruk en hartslag omlaag brengt.
Het concept is in Japan zo goed aangeslagen, dat dokters 'een bosbad' kunnen voorschrijven en verzekeringen dat dan ook nog eens vergoeden. Ook andere landen slaan inmiddels eenzelfde weg in, waaronder Duitsland, Australië en Zuid Korea. Er worden wereldwijd zelfs bosgenezingsinstructeurs getraind. Als je bedenkt dat werkverzuim door stress in een land als Nederland meer dan 3 miljard per jaar kost is de interesse in die nieuwe aanpak misschien niet zo vreemd.
Het is nog wel vrij nieuw, dus kijk niet raar op als je in het bos iemand met badjas en badslippers tegenkomt die op advies van de dokter naar het 'bosbad' zoekt.
Geraadpleegde referenties bij de opdracht
Kurth, A. M., Narvaez, D., Kohn, R., & Bae, A. (2020). Indigenous nature connection: A 3-week intervention increased ecological attachment. Ecopsychology, 12(2), 101-117.