Inspiratie

We zijn nieuwsgierig naar ideeën en studies over verbondenheid met natuur, en we delen die ook graag met elkaar.

Als je ook iets wilt delen kan je het sturen naar info@earthfulness.org.

Landerumerheide foto Arjan Berkhuysen

Wetenschapper over natuur en spiritualiteit

Agnes van den Berg is een wetenschapper die zich ongemakkelijk voelt bij zweverigheid, maar zich goed herkent in momenten waarop je natuur als magisch kan ervaren. Zij schreef er een persoonlijk, onderbouwd en heel leesbaar boekje over, 'Dichter bij de natuur'. Ook de Earthfulness Challenge komt aan bod. Een recensie: lees hier.

Juni 2024

Arjan Berkhuysen

anna hutchings

Reconnecting with Nature In Our Urban Lives

Studente Anna Hutchings schreef onlangs een blog over verbinden met natuur in haar dagelijkse leven en Earthfulness. 

"Whenever I feel trapped by the bricks of our modern society, I will start trying to reconnect with the nature around me, not just to help me, but to remind myself to do everything in my power to help the system that we are undeniably part of."

Mei 2024

Anna Hutchings

grass-plant-field-lawn-meadow-leaf-938082-pxhere.com

Earthfulness


Dagelijkse korte oefening kan verbondenheid met natuur versterken!

Een recente studie van het Centre Connecting Humans and Nature aan de Radboud Universiteit toont aan dat dagelijkse, korte oefeningen in en met natuur kunnen helpen om je – ook in stedelijke omgeving - meer verbonden te voelen met natuur.

In de hectiek van het dagelijkse leven hebben veel mensen behoefte om zich verbonden te voelen met natuur. Onderzoekers hebben in de afgelopen jaren veel geschreven hoe ‘natuurverbondenheid’ niet alleen goed is voor gezondheid, maar ook voor natuur zelf. Een sterkere verbondenheid met natuur gaat hand in hand met een grotere betrokkenheid en actiebereidheid om natuur te beschermen. Maar hoe vergroot je natuurverbondenheid? De Radboud Universiteit onderzocht het effect van dagelijkse oefeningen.

Earthfulness Challenge
In 2022 werden meer dan honderd deelnemers uitgenodigd mee te doen aan Earthfulness Challenge en gedurende 21 dagen een korte oefening te doen. De oefeningen waren laagdrempelig, duurden niet langer dan een kwartier en waren gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over verbondenheid tussen mens en natuur. De oefeningen waren gebaseerd op de verschillende dimensies van natuurverbondenheid, zoals een ervaringsgerichte, emotionele of reflectieve dimensie. Een voorbeeld van een ervaringsgerichte oefening is het gebruik van zintuigen, zoals het aandachtig luisteren naar vogels en het lopen over gras met blote voeten. Maar er waren ook om oefeningen die meer gericht waren op gevoel, zoals wat je voelt bij jouw favoriete groene plek in de buurt of bij het verlies van natuur. Onderzoekers bestudeerden de effecten aan de hand van enquêtes, interviews en dagboeken.

Intenser door combinatie van verschillende typen oefeningen
Veertig procent van de deelnemers ervaarde achteraf een sterkere verbondenheid met de natuur en dertig procent toonde meer bereidheid om iets ‘terug te doen voor de natuur’. Het onderzoek laat zien dat oefeningen gebaseerd op verschillende dimensies elkaar versterken. Een combinatie van oefeningen, waarbij het de ene keer meer ging om bijvoorbeeld een emotionele dimensie en een andere keer meer om de reflectieve dimensie, zorgde gezamenlijk voor een intenser gevoel van verbondenheid.

Groen in de buurt
Veel deelnemers hadden een druk leven en gaven aan moeite te hebben de dagelijkse oefeningen in te plannen in hun drukke leven. Deelnemers hebben een sterke wens om op verschillende manieren meer aandacht te besteden aan de verschillende vormen van verbondenheid met natuur in verschillende typen natuur. Dat maakt bereikbaar en gevarieerd groen in de leefomgeving volgens de onderzoekers extra belangrijk.

Artikel: https://www.mdpi.com/2071-1050/16/3/1119

Het onderzoek is uitgevoerd door Bernadette van Heel, Riyan van den Born, Maryse Carbo en Noelle Aarts, allen werkzaam bij het Centre Connecting Humans and Nature, Institute for Science in Society aan de Radboud Universiteit.

Januari 2024

Arjan Berkhuysen

Foto: Calluna Denkers

Natuur als bron voor veerkracht bij tegenslag

Arjan las deze titel onlangs in een post van Agnes van den Berg, onderzoekster en voorloper bij het onderwerp van ‘natuur en gezondheid’. Zij heeft meegeschreven aan een nieuw wetenschappelijk artikel dat beschrijft hoe natuur als bron voor veerkracht niet alleen kan worden gebruikt voor gebiedsinrichting, maar ook voor individuen. Het beschrijft hoe contact met natuur mensen kan helpen bij tegenslag, zoals mensen met rouw. In een blog vat Arjan het artikel samen.
[Verder lezen]

Oktober 2023

Arjan Berkhuysen

Reconnection

Gewoon de natuur ingaan is niet genoeg”, een review van het boek “Reconnection”

Met plezier heb ik hét boek van Miles Richardson gelezen. Ik zeg hét boek, want het voelt alsof dit het boek is waar hij al twintig jaar naar toe heeft gewerkt. Het boek is één groot pleidooi om natuur-verbondenheid serieus te nemen, als hoop voor de toekomst.
[Verder lezen]

September 2023

Arjan Berkhuysen

Anemoon bij boom

Earthfulness en rouw

In 2021 werd voor mijn gezin alles anders. Onze zoon Mees overleed door een verkeersongeluk op een mistige avond. Het was, en soms is dat het nog steeds, een onbegrijpelijke schok. En daarna moesten we weer verder met ons leven, zonder hem. Hoe doe je dat? We leren met vallen en opstaan wat wel en niet voor ons werkt. We hebben ondervonden hoe belangrijk rituelen, symboliek en kunst kunnen zijn bij het verweven van rouw in je leven. En we merkten ook hoe wandelen in de natuur ons helpt. Toen ik begon met Earthfulness, zag ik natuur vooral als bron van inspiratie. Ik dacht aan mooie piekervaringen in de natuur, boven op een berg of met surfplank in de zee. Maar inmiddels is de natuur ook een bron van troost en acceptatie. Buiten en in beweging zijn gaf ons ruimte en perspectief. Het haalde ons uit het hoofd en bracht ons bij ons gevoel en in contact met lijf en omgeving.

Als ik mij verbonden voel met natuur, ‘earthful’, wordt de rouw als het ware beter behapbaar. Ik denk niet dat de pijn van het verlies minder wordt, maar ik kan het beter aan. Dat roept bij mij de vraag op waarom dat eigenlijk zo is. [Verder lezen]

 

 

April 2023

Arjan Berkhuysen

klok en natuur

Hoe lang per dag?

“Als je dagelijks iets doet om je verbonden te blijven voelen met natuur, hoeveel tijd heb je dan minimaal nodig”, vroeg ik mij af in het kader van Earthfulness. Dat was een vraag van de bedrijfskundige in mij. Daar ben ik ooit in afgestudeerd en dat denken laat me blijkbaar niet helemaal los. Toen ik die vraag besprak met het muziek-duo Nynke Laverman en Sytze Pruiksma was het antwoord resoluut. “24 uur per dag”. Volgens Nynke gaat het meer om onze houding, dan om minuten of uren.... [Verder lezen]

 

Februari 2023

Arjan Berkhuysen

man-landscape-sea-coast-nature-grass-836474-pxhere.com

Voorbij blauwe luchten

Elke dag doe ik in het kader van Earthfulness een kleine oefening om contact te houden met natuur. Ik vind het leuk om te merken wat daarbij wel of niet werkt. Soms sta ik in de regen, soms in de wind, in de tuin of ergens anders. En in deze dagen sta ik ook best vaak in het donker, omdat ik blijkbaar de hele dag geen ruimte vond om even 5 minuten naar buiten te stappen (belachelijk natuurlijk, maar daarom werk ik ook aan Earthfulness).

Engelse wetenschappers hebben onlangs een studie gepubliceerd over de rol die weersfenomenen kunnen spelen bij het verbinden met natuur. Tijdelijke landschapselementen, zoals zonsondergang en regenbogen, zijn nogal bepalend hoe mensen hun omgeving ervaren.... [verder lezen]

Februari 2023

Arjan Berkhuysen

Challenge test met een groep

Loopbaancoach Stefan en natuurcoach Roos deden in 2021 mee met de Earthfulness Challenge en willen dat nog een keer proberen met een groepje in Hilversum. Ze starten dan buiten met z'n allen, houden gedurende de week contact en sluiten ook gezamenlijk weer af. De oefeningen van de Challenge waren in eerste instantie bedoeld voor individuen, maar we vinden het heel interessant hoe het ontvangen wordt om dit als groep te doen. We hebben dan ook afgesproken met Stefan en Roos dat we de feedback gaan gebruiken bij verdere ontwikkeling van de oefeningen. We zijn benieuwd! Als je met hen mee wilt doen kan je je bij deze link opgeven.

Januari 2023

Arjan Berkhuysen

Wetenschappelijke tips voor groene stadsplanners

Een nieuw artikel van neurowetenschapper Agnieszka Olszewska-Guizzo geeft richtlijnen hoe steden beter kunnen worden ingericht voor de mentale gezondheid van de stedelingen. In het onderzoek hebben ze bekeken hoe hersenen van 74 mensen reageerden op 6 typen landschap. De resultaten lieten niet alleen duidelijk zien dat mensen ontspannen van groene landschappen, maar ook van wat voor landschapstypes. Bijvoorbeeld als er vergezichten zijn, ervaren mensen ook gevoelens van comfort en vrijheid. En een grotere variatie aan planten, dat er natuurlijker uitziet, blijkt ook tot meer ontspannende patronen te leiden in de hersenen. Mooi leesvoer voor landschaps- en stadsplanners dus!

December 2022

Arjan Berkhuysen

Rouw en Earthfulness

"Voelen dat je onderdeel bent van een groter geheel helpt bij het dragen van pijnlijke emoties. Dat hebben we nodig, als we dingen achter moeten laten en we moeten rouwen. Niet alleen als we een dierbare verkiezen, maar ook als het leven verandert en we los moeten laten hoe het leven vroeger was. Volgens mij is dat super belangrijk in een tijd waarin we beseffen dat de toekomst wel eens minder kan zijn. Dat we beseffen dat er veel gaat veranderen, en dat dit niet allemaal even leuk gaat zijn.

Al jaren word ik geboeid door de vraag hoe je je onderdeel van natuur kan voelen als je een hele dag op kantoor of achter je computer. Die zoektocht kreeg extra lading toen ik zelf ineens werd overvallen door rouw. In een interview vroeg Merel van der Lande van ForestMe wat ik daarmee bedoelde."

November 2022

Arjan Berkhuysen

reSTORYation

"We kunnen radicaal anders gaan leven, zeggen muzikanten en ambassadeurs van Earthfulness Nynke Laverman en Sytze Pruiksma. Tijdens een sabbatical in 2019 gooiden ze zelf het roer om. En ze maakten PLANT, een album en voorstelling over de kwetsbaarheid van ons bestaan op aarde en het menselijk onvermogen om werkelijk te veranderen. Nynke: ‘Onlangs hoorde ik het woord ‘restoryation’. Mooi vond ik, want via verhalen geven wij betekenis aan ons leven. Geld is nu het belangrijkste verhaal: iedereen gelooft in geld. Daardoor zitten we met z’n allen gevangen in de ratrace, maar die ratrace hebben we ook maar bedacht. We zijn toe aan een nieuw verhaal waarin we kunnen gaan geloven. Een verhaal waarin we in balans leven met onze omgeving. De tijd is rijp om dat te laten ontstaan.’"

November 2022

Merel van der Lande

Earthfulness op Springtij

"'Ik ging opeens echt naar de lucht, de bomen en de grond kijken waar ik normaal gesproken zo aan voorbij ga', was een reactie van een deelnemer van duurzaamheidsforum Springtij op Terschelling. Arjan Berkhuysen, aanjager van Earthfulness en ik, Berber Gieles, bijna-afgestudeerde in bos- en natuurbeheer en bosbadgids, mochten daar Earthfulness oefeningen verzorgen. Het idee was om deelnemers van Springtij een klein shotje natuurverbinding te geven voordat ze de hele dag over duurzaamheid gingen bomen! Daarnaast stonden er ook nog inhoudelijke sessies over Earthfulness op het programma. Het was super om daarna de enthousiaste reacties te krijgen. Hieronder nog een wat uitgebreider verslag."

September 2022

Berber Gieles

Vogels luisteren op de wc

"'Haal de natuur in huis', adverteert de producent van een peperduur, klein apparaatje dat ik sinds kort in mijn toilet heb staan. Het apparaatje reageert op beweging; zodra je binnenkomt hoor je het geluid van zangvogels en een koekoek op de achtergrond. Heel cheezy. En ook leuk, ik werd er in ieder geval heel blij van toen ik het kocht. Op zich niet heel gek, er is onderzoek dat bewijst dat vogelgeluiden helpen te ontspannen. Of dit apparaatje echt werkt voor natuurverbondenheid weet ik niet, maar voor een kleine vrolijke noot in de dag werkt het in ieder geval wel."

September 2022

Arjan Berkhuysen

Vanuit een stadsbalkon

"In het afgelopen jaar heb ik geleerd dat er veel meer natuur te ontdekken is in mijn stadsbuurt dan ik ooit had gedacht. Ik heb niet alleen de prachtige stadsparken en de duinen ontdekt, maar ook hoe mooi de lucht er uit kan zien vanaf mijn balkon. Ik ben er timelapses van gaan maken. Bij het zien van dit schouwspel realiseer ik me dat het leven als de wolken is .... het verandert voortdurend, maar blijft boeiend en de moeite waard!"

 

Juli 2022

Allard van Dongen Torman

Gaia

Gaia  - Rondreizend kunstwerk

"Gisteren zag ik dit kunstwerk in het bos bij ons in de buurt. Het was prachtig. Maker Luke Jerram wil publiek het gevoel te geven dat astronauten hebben wanneer zij naar de aarde kijken. Deze ervaring geeft ze een gevoel van ontzag, een diep besef van de onderlinge verbondenheid van het leven op aarde. Om eerlijk te zijn was dat niet meteen wat het met mij deed, maar het is wel heel erg mooi in de natuur en het leent zich goed om na te denken over onze plek op aarde. Het kunstwerk gaat de hele wereld over, in de link hieronder vind je de planning."

Van: Anemoon Elzinga, 17 juni 2022

wat bomen ons vertellen

Boek  - Wat bomen ons vertellen

"Ik wist niet dat een flink deel van alle kennis van het klimaat en oude culturen voor een flink deel te danken is aan het tellen van jaarringen! Wetenschapper Valerie Trouet verbindt op een mooie manier geschiedenis van bomen en mensen en opent daarmee een hele nieuwe wereld voor mensen die nog nooit hebben gehoord van het woord dendrologie. Ze heeft mij zelfs zover gekregen dat ik de jaarringen in het houten tafelblad van de keukentafel ben gaan tellen."

Van: Arjan Berkhuysen, 11 juni 2022

biggest little farm

Netflix tip - Biggest little Farm

"Hartverwarmende film over een echtpaar in Californië die hun droom van een circulaire boerderij proberen waar te maken. Ze kopen een stuk grond waar de aarde droog en arm is vanwege monocultuur landbouw. Hun verwondering en enthousiasme werkt zeer aanstekelijk, je krijgt gelijk zin om ook mee te gaan helpen! De film laat prachtig zien hoe op deze aarde alles met elkaar verbonden is en hoe wij onderdeel zijn van de natuur. Het zit vol met voorbeelden over hoe om te gaan met zogenaamde plagen, roofdieren en zelfs bosbranden. Ook leuk om te kijken met kinderen."

Van: Roos Rijcken, 18 februari 2022

Word earthful in 21 dagen

Interview

"Ons eerste interview over Earthfulness! Het blad Down to Earth vroeg Riyan en mij over de achtergrond en onze bedoeling met het concept. Leuk om te doen. Al meer dan 60 mensen hebben zich opgegeven om mee te doen aan de eerste test van de Challenge, hartstikke leuk."

Van: Arjan Berkhuysen, 29 januari 2022

Tips zijn altijd welkom!

Wil jij jouw earthfulness-moment, kijk- of leestip delen?
Heel graag! Stuur je foto of link naar: info@earthfulness.org

Nynke Laverman Plant

VOORSTELLING

Tree tree
What do you think of me
Tree tree
What do you see
When you look at me

‘Plant’ zo heet het nieuwe album van dichter, componist en zangeres Nynke Laverman.
"Samen met multi-instrumentalist Sytze Pruiksma stelt ze op dat nieuwe album grote vragen over de relatie van de mens tot de natuur. Vanuit het oogpunt van een boom of die van toekomstige generaties. Indringend. Kunst roert, anders dan de alarmerende cijfers in de krant, het hart. Het hart wat geraakt moet worden om te beseffen en te veranderen. Alle nummers op Plant worden vergezeld met een bijzondere podcast reeks met verdiepende bijdrages. Bij Tree tree is dat een gesprek met natuurfilosoof Matthijs Schouten. Meer dan een aanrader. Meer info op https://nynkelaverman.nl/. Luister en ga!”

Van: Klaas Sietse Spoelstra, december 2021

762x1200

TIP!
"Ik heb met heel veel plezier het boek van Suzanne Simard gelezen. Zij is een icoon op het gebied van bosecologie en neemt je in het boek mee hoe haar persoonlijke leven met familie en natuur van invloed is geweest op haar wetenschappelijk werk. Ze laat zien hoe zij ontdekte dat ‘moederbomen’ in het bos zorgen voor hun kroost en omgeving. Simard sluit af met een eenvoudige en betekenisvolle actie die iedereen kan ondernemen: zoek een boom – jóuw boom, en probeer je te verbinden met haar netwerk."

Van: Arjan Berkhuysen, 9 december 2021

Tips zijn altijd welkom!

Wil jij jouw earthfulness-moment, kijk- of leestip delen?
Heel graag! Stuur je foto of link naar: info@earthfulness.org