DAG 11

Seizoeneren

Al heel lang vieren mensen de afwisseling van seizoenen met speciale rituelen en feesten. In de lente werd bijvoorbeeld feestelijk de vruchtbaarheid gevierd. In de herfst offerden mensen voedsel om de oogst te vieren. In deze oefening kijken we hoe de natuur verandert in de vier seizoenen, maar kijken we ook naar onszelf – ‘wat doet het seizoen met mij’?

Loop naar de plek van de eerste oefening en bekijk wat er nou typisch is aan de natuur voor dit seizoen. Zie je ‘groei’, of juist ‘eindigheid’? Zie je frisse kleuren, of juist diepe kleuren?

Merk je ook bij jezelf wat het seizoen met jou doet?

Seizoeneren

“Als het gras gaat groeien, dan komen de vissen”, luidt een wijsheid op Terschelling. Blijkbaar komt het moment dat het gras in het voorjaar weer gaat groeien, overeen met het moment dat de platvissen weer de Waddenzee intrekken. Het was vroeger het teken in het voorjaar waarop de boeren hun fuiken op het Wad weer op gingen zetten. In de stad kunnen mensen aan de aanwezigheid van honingbijen herkennen dat het voorjaar echt begonnen is.

Het opmerken en doorleven van het ritme van seizoenen heeft iets geruststellends. Je kan er op vertrouwen; de beweging van het ontkiemen, opbloeien, afsterven, rusten en weer opnieuw ontkiemen, het herhaalt zich iedere keer weer. Door het seizoen op te merken eren we het seizoen ook een beetje - seizoeneren.

Verschillende studies hebben wel aangetoond dat over het algemeen mensen zich meer verbonden voelen met natuur bij mooier weer. Regenachtige dagen en winters zorgen ervoor dat mensen liever binnen blijven en daardoor lager schoorden op hun ‘natuurverbondenheid’. Als je in de winter toch nog wat verbondenheid met natuur wilt voelen, zou je wellicht kunnen kijken naar de ‘vier seizoenen' van kunstenaar David Hockney. Of het kijken van video’s echt helpt om je meer verbonden met natuur te voelen is niet helemaal zeker, want de studies hierover zijn nog wat tegenstrijdig. Maar voor de liefhebber is het in ieder geval wel mooi om naar te kijken.

Geraadpleegde referenties bij de opdracht

Lengieza ML and Swim JK (2021) The Paths to Connectedness: A Review of the Antecedents of Connectedness to Nature. Front. Psychol. 12:763231. doi: 10.3389/fpsyg.2021.763231

Richardson, M., Hamlin, I., Butler, C. W., Thomas, R., & Hunt, A. (2021). Actively Noticing Nature (Not Just Time in Nature) Helps Promote Nature Connectedness. Ecopsychology.

Duffy, S., & Verges, M. (2010). Forces of nature affect implicit connections with nature. Environment and Behavior, 42(6), 723-739.