DAG 15

Tekenen

De kamerplant en boomschors konden we van dichtbij bekijken. Met veel dieren en insecten gaat dat niet zo makkelijk. Voor je het weet lopen of vliegen ze weg. Door een vlinder of insect van heel dichtbij te bekijken, zie je veel details die je normaal niet ziet. In deze opdracht tekenen we daarom een insect na. Het mooiste is om insecten als een aardhommel, dagpauwoog, vuurwants of beekjuffer na te tekenen, maar wellicht heb je die niet meteen voorhanden! Dan kan je ook gebruik maken van bijgesloten plaatje van een bekende van ons allemaal – het fruitvliegje.

Het hoeft geen kunstwerk te worden, het gaat om het leren kijken. Als je na het tekenen naar het insect kijkt, wat voel je dan?

124a7357-c857-4d0c-b9ca-7969d332c754-7328928-default

Wonderlijk

Er zijn van die momenten waarbij je overvallen kan worden door het besef dat de wereld om je heen zo ongelooflijk ingenieus in elkaar zit.

Neem nou het, op het eerste gezicht, irritante fruitvliegje. Diertjes die ons tot wanhoop kunnen drijven als ze boven de fruitmand blijven zweven in de keuken. Ze kunnen wel 500 eitjes leggen per dag, dus probeer die maar eens weg te krijgen. Maar stel nou dat we de tijd nemen om eens echt naar zo'n diertje te kijken en zouden beseffen hoezeer het beestje op ons lijkt. Het blijkt namelijk dat de hersenen van fruitvliegjes, hoe klein ook, vergelijkbaar zijn met die van de mens. De fruitvlieg is dan ook één van de meest populaire dieren voor hersenonderzoek. Onderzoekers doen er proeven mee, kijkend naar sex, dementie en gevolgen van alcohol. En aangezien hun genen voor 75% overeenkomen met de onze vallen de onderzoeksresultaten goed te gebruiken voor de mens.

Als je weet hoe bijzonder zo'n klein vliegje in elkaar zit, wordt het lastiger om ze achteloos plat te slaan. Maar ze blijven wel irritant. Gelukkig staat internet vol met tips om ze op vriendelijke wijze de deur te wijzen.

 

Geraadpleegde referenties bij de opdracht

Holli-Anne Passmore & Mark D. Holder (2017) Noticing nature: Individual and social benefits of a two-week intervention, The Journal of Positive Psychology, 12:6, 537-546, DOI: 10.1080/17439760.2016.1221126

Petersen, E., Fiske, A. P., & Schubert, T. W. (2019). The role of social relational emotions for human-nature connectedness. Frontiers in psychology, 10, 2759.

Washington H (2017) Sharing stories of deep connection. The Ecological Citizen. 1(Suppl A): 5–6