DAG 2

Appel

Bij deze oefening gaat het er om dat je met volle aandacht ervaart dat we elke dag eten uit de natuur. Pak een appel en zoek een plek waar je rustig kan zitten. Adem net als gisteren drie keer in via je neus en adem langzaam uit via je mond. Leg de appel op je hand en bekijk hem eens goed. Het is een product waar jarenlange groei aan vooraf is gegaan. Eerst een zaadje, een zaailing en uiteindelijk een boom. Eet met dat in gedachten de appel met aandacht op. Eet door totdat je bij het klokhuis komt en bekijk de zaadjes - het begin van nieuw leven en heel veel nieuwe appels.

Heb je geen appel in huis? Pak dan een andere vrucht.

apple-tree-nature-forest-girl-sun-707208-pxhere.com

 Wildplukken en eigen kruidentuin

Op het Waddeneiland Terschelling vind je overal appelbomen in het wild, vooral langs de fietspaden. Het is het resultaat van jarenlange samenwerking tussen natuur en toerist. Na het eten van de appel blijft het klokhuis over en die belandt vaak in de berm. De bomen die daar uit ontstaan geven nieuwe toeristen weer een appeltje voor de dorst en zijn ook  bron voor eilanders die er flessen vol met appelsap mee maken.

Wildplukken is tegenwoordig helemaal hip. Het stikt van de kookboeken voor wildplukkers, gidsen om planten te herkennen en er zijn zelf wildpluk opleidingen. Iets direct uit de natuur eten voelt, in een tijd waarin bijna al ons voedsel uit een verpakking komt, anders, misschien wel vreemd en daardoor vaak verrassend. Het is niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd, maar ook hier valt een vuistregel te gebruiken; 1 op 4. Dat betekent dat je van de vier eetbare planten die je in het wild tegenkomt, er drie laat staan zodat de natuur zich kan herstellen.

In theorie vormt het wildplukken een prachtige oefening voor Earthfulness, alhoewel het wel wat huiswerk van je vraagt om te voorkomen dat je de verkeerde dingen eet. Een bekend voorbeeld daarvan zie je in de indrukwekkende film ‘Into the Wild’, waarbij de hoofdpersoon net de verkeerde besjes eet die zo op de gezonde versie leken.

In haar boek ‘Terug naar de natuur’ doet schrijfster Lidewey de Noord een pleidooi voor het aanhalen van onze banden met natuur via ons eten. Ze stelt voor om te beginnen met een eigen kruidentuintje, zodat je niet meer in plastic verpakte basilicumtakjes bij de supermarkt hoeft te kopen. Inmiddels is ook bewezen dat het gezond voor je is om eigen voedsel te verbouwen. Het hoeft niet, maar mocht je toevallig tijd hebben om dat vandaag nog in huis te halen, dan geeft dat wel extra betekenis aan de oefening van overmorgen…

Geraadpleegde referentie bij de opdracht


Dong, X., Liu, S., Li, H., Yang, Z., Liang, S., & Deng, N. (2020). Love of nature as a mediator between connectedness to nature and sustainable consumption behavior. Journal of Cleaner Production, 242, 118451 .