Kamerplant
Met kamerplanten halen we natuur in huis. In deze oefening staan we daar bij stil. We beginnen weer met drie keer diep adem te halen, om even los te komen van de dingen waar je mee bezig was. Daarna kijk je ongeveer 5 minuten naar een kamerplant, je voelt en bekijkt de verschillende delen van de stengel, bladen en/of bloemen. Dit voelt in het begin misschien wat raar, maar wellicht zie je ineens wat de plant bijzonder maakt. Zie je verschillende patronen? Of voelen de verschillende delen van de plant anders?
Geef hierna je de plant een naam die je bij de plant vindt passen. We kunnen de soortnaam noemen, maar misschien is een naam als Antoinette een goede naam voor een plant die er mooi en met stijl uitziet. Voor een andere, wat onverzorgde plant is misschien een naam als 'oude knar' passender. Kijk maar wat er bij je op komt. Door die naam ook nog met een sticker op de pot te plakken, brengt dat misschien iedere keer een glimlach bij het water geven.
(Als je geen planten in huis hebt, kan je de oefening ook doen met een plant in je omgeving, bijvoorbeeld je tuin of plantsoen).
Plantfulness
De meest trendy kamerplant van 2022 is de Calathea. Tenminste, volgens VTWonen. Mensen vinden de plant mooi, maar ook bijzonder omdat de plant beweegt. Iedere avond gaan de bladeren dicht en zodra het ochtend is, gaan ze weer open. Je schijnt het zelfs te kunnen horen. Het is dan ook een populaire plant voor beoefenaars van Plantfulness.
We kwamen Plantfulness tegen in onze zoektocht naar mogelijke oefeningen voor Earthfulness. Niemand minder dan Jonathan Kaplan, één van de grondleggers van Mindfulness, zit ook achter het idee van Plantfulness. De bedoeling is dat kamerplanten mensen kunnen helpen om te verbinden met natuur en om rust te vinden in een steeds hectischere wereld. Het vinden van jouw perfecte kamerplant kan lastig zijn als je denkt dat je geen groene vingers hebt. Plantfulness beschrijft 50 planten en helpt je uitzoeken welke kamerplant het beste bij je past, zodat je daar wellicht ook een band mee op kan bouwen.
Volgens Plantfulness herinnert de populaire Calathea ons er aan dat verandering onvermijdelijk is. Het lichte geritsel van de bladeren die open of dicht gaan zorgen er voor dat we het verstrijken van de tijd opmerken. Het is misschien wat ver gezocht, maar wellicht is dat ook de reden dat de plant zo goed verkoopt in deze tijd!
In de oefening van vandaag word je uitgenodigd om jouw plant een naam te geven. Dat dit niet helemaal uit de lucht komt vallen, blijkt uit een onderzoek uit Hong Kong. We zijn van jongs af aan gewend dat natuur ‘vermenselijkt’ wordt, bijvoorbeeld in strips, tekenfilms en advertenties. Meestal doen we dat met dieren, maar het kan natuurlijk ook met planten, bijvoorbeeld als we een plant een passende, menselijke naam gaan geven! De onderzoekers laten zien dat het toekennen van menselijke eigenschappen aan natuur de band met natuur vergroot.
Wie weet zijn in de toekomst alle plantenpotten op VTWonen ook voorzien van naambordjes….
Geraadpleegde referenties bij de opdracht
Tam, K. P., Lee, S. L., & Chao, M. M. (2013). Saving Mr. Nature: Anthropomorphism enhances connectedness to and protectiveness toward nature. Journal of Experimental Social Psychology, 49(3), 514-521. ;
Liu, T., Geng, L., Ye, L., & Zhou, K. (2019). “Mother Nature” enhances connectedness to nature and pro-environmental behavior. Journal of Environmental Psychology, 61, 37-45.