Veel gestelde vragen

Waarom Earthfulness?
De praktijk van het opnieuw verbinden met de natuur, oftewel Earthfulness, kan helpen bij het verbeteren van het algehele welzijn dat men dagelijks ervaart. Het is wetenschappelijk bewezen dat het (opnieuw) verbinden met de natuur bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid. Tegenwoordig zitten veel mensen hele dagen binnen, met de aandacht voor een virtuele wereld achter beeldschermen. Dat kan leiden tot gevoelens van onrust, stress en slecht slapen. Buiten zijn in de natuur en het beoefenen van Earthfulness kan iemand helpen zich beter te voelen, beter te leven en het helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat meer verbondenheid met natuur ook zorgt voor duurzamer gedrag, waardoor Earthfulness ook bijdraagt aan een betere wereld.

Wat is Earthfulness?
Earthfulness is de bewuste beleving van verbondenheid met natuur in het dagelijkse leven. Als je Earthfulness beoefent dan doe je specifieke activiteiten die jouw vermogen vergroten om natuurverbondenheid te ervaren. De ervaring van Earthfulness kan worden omschreven als het gevoel van verbonden zijn met de natuur en onderdeel zijn van een groter geheel. Dit is iets dat de meesten van ons zijn kwijtgeraakt of niet meer regelmatig genoeg ervaren. Opnieuw contact maken met de natuur kan een bevrijdende ervaring zijn, of juist een gevoel van thuiskomen. Earthfulness is naast een ervaring en gevoel, ook een vaardigheid die aangeleerd en aangescherpt kan worden door het doen van bepaalde activiteiten en oefeningen.

Hoe beoefen ik Earthfulness?
Er zijn veel manieren waarop men Earthfulness kan beoefenen. Het is een subjectieve en persoonlijke ervaring en ieder mens ervaart het (her)verbinden met de natuur op een andere manier. Het kan gaan om wandelen naar een bos tot op een bankje zitten terwijl je naar de vogels luistert. Er zijn verschillende bronnen op onze website die je kunt gebruiken om je te helpen bij het beoefenen van Earthfulness. Bekijk ze voor meer inspiratie!

Wat is het verschil tussen Earthfulness en Mindfulness?
Earthfulness raakt aan Mindfulness, maar is niet helemaal hetzelfde. Voor beide geldt dat je ‘uit je hoofd komt’ en je jezelf meer open stelt voor ervaring en gevoelens. Earthfulness is er vervolgens vooral op gericht je te laten voelen dat je onderdeel bent van de natuur, een groter geheel. Waar beoefening van Mindfulness vaak gericht is op het vinden van ‘balans in jezelf’, is Earthfulness gericht op het ervaren van ‘je relatie met de buitenwereld’. Je zou kunnen zeggen dat het beoefenen van Mindfulness meestal meer een interne focus heeft, een focus op jezelf. Bij Earthfulness is de focus meer extern, een focus op jezelf als onderdeel van een groter geheel. Dit kan een zeer kalmerende en diepe ervaring zijn. Je verbonden voelen met alles om je heen kan diepgaande effecten hebben op de kwaliteit van je leven en hoe je het leeft.

Wat is het verschil tussen Earthfulness en Bosbaden (Shinrin Yoku)?
Het Japanse Bosbaden is een prachtig concept en wordt wereldwijd steeds meer omarmd. Ook Bosbaden raakt nauw aan Earthfulness. Waar Shinrin Yoku in eerste instantie is ontwikkeld voor het contact maken met bos, heeft Earthfulness een bredere ambitie. Earthfulness gaat over het oefenen van je vaardigheid om je natuurverbondenheid in je dagelijkse leven, en in eigen omgeving, te ervaren. Inmiddels lijkt het Bosbaden echter ook wel breder toegepast te worden, dus dat sluit mooi op elkaar aan. Met andere woorden, je kan je heel goed meer Earthful voelen door dagelijks te gaan Bosbaden.

Voor wie is Earthfulness?
Earthfulness is voor iedereen, voor mensen die open staan om een betere kwaliteit van leven voor zichzelf te willen creëren. De beoefening van Earthfulness kan door verschillende mensen, met verschillende achtergronden en uit verschillende leeftijdsgroepen worden gebruikt. Bij ontwikkeling van Earthfulness beginnen we bij mensen met een stedelijke en drukke levensstijl, omdat daar het verlies van contact met natuur het meeste voorkomt. Maar uiteraard is het ook voor anderen, die gewoon behoefte hebben zich dagelijks meer verbonden te voelen met natuur.

Kan Earthfulness mij helpen om mijn stress te verlichten?
Ja, het beoefenen van Earthfulness kan je helpen om je beter te voelen, je welzijn te verbeteren en je stressniveau te verminderen. Wetenschappelijk is ruim bewezen dat je je fysieke en mentale welzijn kan verbeteren door buiten in de natuur te zijn bewust te zijn van jezelf en je omgeving. Earthfulness kan je helpen om om tijd te nemen voor jezelf en je ervaren stress te verminderen.

Hoe weet ik dat ik Earthfulness correct doe?
Er is geen perfecte manier om Earthfulness te beoefenen, omdat het een zeer persoonlijke ervaring is. Simpel gezegd, je bent op de goede weg als je één van de volgende indicatoren bij jezelf merkt: meer bewustzijn van je omgeving, je meer verbonden voelen met de natuur, je meer verbonden voelen met de mensen om je heen, het gevoel hebben dat je thuishoort in de natuur, je tevreden of tevreden voelen als je in de natuur bent en een algemeen beter gevoel van welzijn.

Nu ik weet over wat over Earthfulness, wat kan ik nu verder doen?
De volgende stap na het leren over Earthfulness is om het gewoon te gaan doen! Earthfulness begrijpen is een goede eerste stap, maar het implementeren van Earthfulness in je leven is waar echte verandering begint.