BLOG Blauwe Luchten

VOORBIJ BLAUWE LUCHTEN

Elke dag doe ik in het kader van Earthfulness een kleine oefening om contact te houden met natuur. Ik vind het leuk om te merken wat daarbij wel of niet werkt. Soms sta ik in de regen, soms in de wind, in de tuin of ergens anders. En in deze dagen sta ik ook best vaak in het donker, omdat ik blijkbaar de hele dag geen ruimte vond om even 5 minuten naar buiten te stappen (belachelijk natuurlijk, maar daarom werk ik ook aan Earthfulness).

Engelse wetenschappers hebben onlangs een studie gepubliceerd over de rol die weersfenomenen kunnen spelen bij het verbinden met natuur. Tijdelijke landschapselementen, zoals zonsondergang en regenbogen, zijn nogal bepalend hoe mensen hun omgeving ervaren. Mensen die normaal vooral een natuurlijke omgeving mooier vinden, kunnen toch een voorkeur hebben voor stedelijke landschappen als er bijvoorbeeld sprake is van een mooie regenboog. Want zulke tijdelijke mooie luchten geven aanleiding voor ontzag en verwondering.

Dat vind ik wel een interessant gegeven, als je bedenkt dat toeristenplaatjes over het algemeen vooral blauwe luchten laten zien. Volgens de wetenschappers komt dat waarschijnlijk doordat we gewend zijn om vooral naar permanente dingen te kijken, zoals rivieren, heuvels en bomen. En ongetwijfeld komt het ook doordat we denken dat mensen nou eenmaal houden van onbewolkte luchten. Maar dat klopt dus niet helemaal! We willen ook graag gevarieerde luchten zien, regenbogen en zonsondergangen. Als je van het Wad houdt herken je dat denk ik wel. De mooiste plaatjes op het Wad maak je met bombastisch goedgevulde stapelwolken.

De wetenschappers pleiten ervoor om bij landschapsplanning en -communicatie meer rekening te houden met dergelijke tijdelijke fenomenen. Zodat we de verwondering kunnen blijven voelen. Door meer nadruk te leggen op de ritme’s van de dag, seizoenen en het weer kunnen we mensen helpen zich weer meer verbonden te voelen met natuur.

Ik moet daarbij ook denken aan de 'getijderivieren', die ze proberen terug te brengen in de regio van Rotterdam. Dat zijn ook van die tijdelijke landschapselementen. Elk uur is de rivier weer echt anders. De getijderivieren vormen een paradijs voor vogels en planten. Het onderzoek van de Engelse wetenschappers voegen met hun onderzoek wel een mooie reden toe om ze terug te brengen in de stad. Het geeft bewoners weer een extra kans om het natuurlijke ritme te zien en even te voelen dat de stad ook onderdeel is van een groter geheel.
Nu nog een leuke oefening daarbij bedenken 🤗 .

 

Artikel: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494423000038?dgcid=rss_sd_all