Zelf doen

In het voorjaar van 2022 hebben we de eerste versie van een challenge getest:

Earthfulness in 21 dagen.

Deelnemers werden uitgenodigd elke dag vijf tot dertig minuten aan earthfulness te doen. Het programma bestaat uit een reeks laagdrempelige oefeningen, die gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten over hoe verbondenheid tussen mens en natuur tot stand kan komen en versterkt kan worden.

De effecten van de challenge zijn nauwkeurig gemeten: welke oefeningen werken goed en welke minder? Heeft de challenge over de 21 dagen ook echt het effect? Zo werken we toe naar steeds betere manieren hoe de band met natuur weer versterkt kan worden in het dagelijkse leven.

De oefeningen richten zich op verschillende aspecten. Sommige oefeningen zijn bijvoorbeeld meer zintuiglijk: onderzoek heeft uitgewezen dat het belangrijk is om verschillende zintuigen te raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan met blote voeten op het gras lopen, of het aandachtig luisteren naar bepaalde geluiden.

man-tree-nature-forest-person-sunlight-1096256-pxhere.com

De resultaten zijn in het volgende artikel gepubliceerd: https://www.mdpi.com/2071-1050/16/3/1119

Walk of Grief

Ondertussen verdiepen we ons in de relatie tussen rouw en natuurverbondenheid. Een groter gevoel van verbondenheid met natuur kan helpen bij het verwerken van tegenslag (lees meer). We verdiepen ons in dit onderwerp via het project Walk of Grief. We ontwikkelen een vijfdaagse pelgrimstocht in de natuur, met focus op rouw. Daarbij betrekken we wetenschappers, kunstenaars en omwonenden. Het rouwpad start in 2025. Meer informatie kan worden gekregen via: info@walkofgrief.nl.

Anemoon bij boom