Jouw relatie met natuur
Voor deze oefening geven we je vijf plaatjes. Als je de vragenlijst hebt ingevuld, herken je ze misschien nog. Ze laten allemaal een andere relatie tussen mens en natuur zien. We willen je vragen eens wat langer na te denken over deze verschillende relaties. Welke spreekt je het meeste aan? Zit er verschil tussen hoe je relatie met natuur is en hoe je zou willen dat deze is? Of verschilt het per situatie? Heb je bijvoorbeeld een andere relatie met natuur als je in het bos bent dan wanneer je in de tuin werkt? Als het kan, praat er hier dan vandaag eens met iemand over. Misschien met iemand die ook meedoet met Earthfulness of een collega. |
|
|
Wildernis worden
Brené Brown, hoogleraar aan de Universiteit van Houston en bekend van haar TEDTalk over kwetsbaarheid, trok in haar onderzoek naar onderwerpen als kwetsbaarheid, moed en schaamte de conclusie dat het leven uiteindelijk draait om verbinding. Ons verbonden voelen, geeft ons leven richting en betekenis. En hoewel Brown zich met haar onderzoek specifiek richt op de verbinding tussen mensen onderling gebruikt ze in haar nieuwste boek Verlangen naar verbinding niet voor niets de metafoor van de wildernis:
“Theologen, schrijvers, dichters en musici hebben de wildernis altijd gebruikt als een metafoor voor alles van een uitgestrekte en gevaarlijke omgeving waar we gedwongen worden zware beproevingen te doorstaan tot een toevluchtsoord van natuurlijkheid en schoonheid waar we ruimte zoeken voor contemplatie. Wat die wildernismetaforen gemeen hebben zijn de noties van afzondering, kwetsbaarheid en een emotionele, spirituele of fysieke zoektocht. Zo bij jezelf horen dat je bereid bent alleen te staan ís een wildernis, een ongetemde, onvoorspelbare plek van afzondering en zoeken. Het is een plek die even gevaarlijk als adembenemend is, een plek die even gezocht als gevreesd is. De wildernis kan ons een akelig gevoel geven omdat we er geen controle over hebben en ook niet over wat anderen van onze keuze vinden om die uitgestrektheid binnen te gaan. Het blijkt echter de plek te zijn van er echt bij horen, en het is de dapperste en heiligste plek waar je ooit zult staan. De moed die vereist is om te ervaren wat het is om er echt bij te horen, is niet alleen een kwestie van de wildernis trotseren, maar van de wildernis worden.”
En bij dat laatste kan Earthfulness een handje helpen. Want door ons te verbinden met natuur, kunnen we misschien wel worden wat we werkelijk zijn: ook een stukje wildernis?
Geraadpleegde referenties bij de opdracht
INS van Schultz (2001)
Schultz (2001)
The structure of environmental concern: concern for self, other people, and the biosphere
Journal of Environmental Psychology, 21 (4) (2001), pp. 327-339
Van Heel, van den Born, Aarts (forthcomming) Nature experiences in childhood as a driver for connectedness with nature and action for nature – a review (Aangepast van INS van Schultz & review van Heel, van den Born, Aarts (forthcoming))