DAG 3

Vogelgeluiden

Waar je in Nederland ook woont, ze zijn bijna altijd wel in de buurt; vogels. En als ze zingen, geeft ons dat vaak een goed gevoel. Dat komt misschien wel doordat we in de afgelopen duizenden jaren hebben geleerd dat het buiten prettig en veilig is als de vogels zingen.
In deze oefening gaan we daar eens extra voor zitten. Dit kan je het beste doen bij zonsop- of ondergang, maar ook op andere tijden van de dag is meestal nog van alles te horen.
Ga naar buiten naar een plek waar je je prettig voelt en ga zitten. Doe je ogen dicht en haal drie keer diep adem zoals de vorige keren. Luister ongeveer 5 minuten naar vogelgeluiden.

Schrijf op wat het met je doet (als dat niets is, is dat ook goed).

nature-branch-silhouette-bird-wing-cloud-134210-pxhere.com

Zang-grenzen

Als het om onze eigen grond gaat, gedragen we ons over het algemeen net als dieren; afbakenen! Waar honden hun achterpoot optillen om een geur achter te laten, poezen hun klauwen laten zien als hun grenzen worden overschreden, zetten wij hekken, muren en hagen om ons heen. 

Vogels hebben ook hun eigen gebied. Spechten hebben bijvoorbeeld flinke gebieden nodig. Deze gebieden bakenen ze niet af met hekken, maar door te drummen. De specht maakt dan lage, ritmische tonen door snel met zijn snavel op een hard oppervlak, zoals een holle boom, te kloppen.

Zangvogels hebben meestal minder ruimte nodig dan de specht. Een merel heeft bijvoorbeeld al genoeg aan een tuin. Zangvogels geven hun grenzen aan door te zingen. Niet alle liedjes zijn hetzelfde. Het gezang om een gebied af te zetten is anders dan het gezang waarmee een mannetje een vrouwtje versiert. Hij fluit korter en minder melodisch dan bij een paringslied. 

Net zoals de vogels lak hebben aan onze hekken, luisteren wij niet echt naar de boodschap van de vogels. Wel is vastgesteld door Britse onderzoekers dat van alle natuurgeluiden, vogelzang het meest effectief is tegen stress en concentratie problemen. Er zijn zelfs al bewijzen dat natuur- en vogelgeluiden kunnen helpen bij herstel van stress en moeheid. Dus als je een keer in volle concentratie iets moet afmaken voor een deadline, of als je na een dag werken helemaal gaar bent, hierbij een nuttige afspeellijst op Spotify.

Geraadpleegde referenties bij de opdracht


Ratcliffe, E., Gatersleben, B., & Sowden, P. T. (2013). Bird sounds and their contributions to perceived attention restoration and stress recovery. Journal of Environmental Psychology, 36, 221-228.

Ratcliffe, E. (2021). Sound and soundscape in restorative natural environments: A narrative literature review. Frontiers in Psychology, 12, 963