DAG 6

Blote voeten

Kan je je herinneren dat je als kind op blote voeten door de tuin rende? Hoe natuurlijk en vrij dat voelde? Maar als volwassene dragen we altijd schoenen en raken onze voeten bijna de grond niet meer. Zo maken we eigenlijk ook minder contact met de aarde. Zoek een plek bij jou in de buurt waar je 5 minuten met aandacht op blote voeten kan lopen, liefst op natuurlijke grond (geen stoeptegels, maar bijvoorbeeld gras). Hoe voelt de grond onder je voeten? Begin weer met drie ademhalingen. Vertraag je pas en merk op wat je voeten voelen. Is het koud? Voelt de grond zacht of juist hard? Als je zin hebt, kan je er ook voor kiezen om een stap te verder te gaan en languit op de grond te gaan liggen.

Is er een vijver, slootje, rivier of ander water in de buurt? Dan willen we je uitnodigen nog een stapje verder te gaan. Met blote voeten pootjebaden in de natuur kan heel verfrissend zijn. Het voelt in eerste instantie misschien vreemd om je broekspijpen op te stropen om in een vijver in het park of een sloot langs een weiland in het water te gaan staan. Of het water is misschien nog erg koud. Zoek een plek buiten waar je zo’n 3 minuten lang in ondiep water kunt gaan 'pootjebaden' en voel het frisse water op je huid.

grass-plant-field-lawn-meadow-leaf-938082-pxhere.com

Met blote voeten op de grond

Als je je verdiept in Earthfulness, kom je van alles tegen. Zo zagen we een vlog van een Amerikaans meisje dat meedoet aan een ‘Earthing Challenge': een week op blote voeten. Zij vertelt over een groeiende groep mensen die zweren bij ‘Earthing’, of 'aarden', waarbij je lichaam contact maakt met de grond. Het idee daarbij is dat de aarde een elektrische lading heeft en wij mensen die ook hebben. Door het contact kunnen elektronen uitgewisseld worden, wat goed voor je immuunsysteem kan zijn. 

Recent onderzoek heeft ook laten zien dat het lopen op blote voeten niet alleen gezond kan zijn, maar ook kan helpen om je meer verbonden te voelen met natuur. 

En mocht je denken dat blootvoets lopen alleen iets is voor de tropen, maar niet voor een koud land als Nederland, dan heb je het mis. Toen Charles Darwin in de 19e eeuw aankwam in Zuid-Chili, was hij stomverbaasd toen hij werd ontvangen door een volk dat halfnaakt op blote voeten rondliep in de sneeuw. We geven het maar even mee ter inspiratie!

Geraadpleegde referenties bij de opdracht

Ingold, Tim. 2021. ‘Culture on the Ground: The World Perceived through the Feet.’ In Being Alive: Essays on Movement, Knowledge and Description, 1st ed. London: Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003196679.

Sophie C. Rickard & Mathew P. White (2021) Barefoot walking, natureconnectedness and psychological restoration: the importance of stimulating the sense oftouch for feeling closer to the natural world, Landscape Research, 46:7, 975-991, DOI:10.1080/01426397.2021.1928034. 

En ook verhalen als 'grounding' op Wellandgood.com