Wat trekt aandacht?
Natuurcoaching, bosbeweging, vision quests, eco psychologie – er zijn steeds meer activiteiten die worden aangeboden in de natuur om jezelf beter te leren kennen. Met de oefening van vandaag proeven we daar even aan.
Kies een stuk natuur (dat kan van alles zijn: een bos, maar ook wat groen in de buurt) uit waar je ongeveer 15 minuten gaat lopen. Loop langzaam, met aandacht en zet al je zintuigen aan: horen, ruiken, voelen, misschien ook wel proeven. Volg wat jouw aandacht trekt: dat kan zijn dat je stil gaat staan om te luisteren naar een vogel, of dat je bij een bloem gaat ruiken. Wat doet het met je? Schrijf voor jezelf op hoe je deze zin af zou maken: ‘Als ik hier nu door de natuur loop, dan …..”.
Vision quests
Pubers in oude indianen culturen werden op een gegeven moment het bos ingestuurd. Daar moesten ze een cirkel trekken en twee tot vijf dagen binnen de cirkel blijven zitten, zonder eten. De jongen mensen konden zich zo beter leren kennen, als overgangsritueel van kind naar volwassenheid.
Dat dit indrukwekkende ervaringen op kon leveren, blijkt misschien wel uit de toenemende populariteit van vision quests, ook in Nederland. Dan zijn het geen pubers, maar vooral volwassenen die verandering zoeken in hun leven (Wende Snijders noemde het onlangs in een uitgebreid interview een louterende ervaring).
Met een vision quest ben je alleen en vastend volop in de natuur. Het ritme van dag en nacht, de lucht om je heen, dieren die om je heen bewegen, je beleeft het allemaal intenser. Bewust zijn van de natuur met al je zintuigen en het actief beschrijven wat dat met je doet, zorgt volgens Canadees onderzoek voor een grotere verbinding met de natuur dan als je er alleen maar gewoon bent.
Geraadpleegde referenties bij de opdracht
Nisbet, E. K., Zelenski, J. M., & Grandpierre, Z. (2019). Mindfulness in nature enhances connectedness and mood. Ecopsychology, 11(2), 81-91.
Richardson, M., and Hallam, J. (2013). Exploring the Psychological Rewards of a Familiar SemiRural Landscape: Connecting to Local Nature through a Mindful Approach. The Humanistic Psychologist, 41(1), 35-53.
Richardson, M., & Sheffield, D. (2015). Reflective self-attention: A more stable predictor of connection to nature than mindful attention. Ecopsychology, 7(3), 166-175.