Het concept Earthfulness bestaat uit twee kanten van dezelfde munt. Aan de ene kant beschrijft Earthfulness een ervaring van diepe natuurverbondenheid. Deze ervaring bestaat uit een bewuste beleving van verbondenheid met de natuur. Deze specifieke vorm van natuurverbondenheid zorgt voor gevoelens van belonging (ergens bij horen) en onderdeel zijn van iets groters. Mensen die meer verbinding voelen met natuur blijken meer positieve gevoelens, vitaliteit en tevredenheid met het leven te ervaren dan mensen die zich minder verbonden voelen met natuur. Onderzoek heeft aangetoond dat je verbonden voelen met de natuur je welzijn verhoogt.
Aan de andere kant van de munt beschrijft het concept Earthfulness gedrag. Dit gedrag bestaat bijvoorbeeld uit het ondernemen van specifieke activiteiten of het doen van oefeningen. Hierbij is het doel van het gedrag om het vermogen om je verbonden te voelen met natuur in het dagelijks leven te vergroten. Earthfulness is dus naast een ervaring en een gevoel ook een vaardigheid die aangeleerd en aangescherpt kan worden.
Het eerste onderdeel, Earthfulness als ervaring en gevoel, is onbeheersbaar, gevoelens komen en gaan immers. Het tweede onderdeel, Earthfulness als gedrag, is daarentegen een bewuste keuze. Binnen Earthfulness als gedrag worden bepaalde oefeningen of activiteiten uitgevoerd die ervaringen van Earthfulness stimuleren en natuurverbondenheid zal vergroten. Wat beide onderdelen in dit concept samenbrengt is dat Earthfulness een bewustwordingsproces van natuurverbondenheid beschrijft. De bewustwording van natuurverbondenheid versterkt en beïnvloed het gedrag en vice versa. Zo staan deze twee onderdelen met elkaar in contact.